Adobe Photoshop – redigering av bilder

Arbetar du som fotograf eller journalist, eller kanske kommunikatör? Eller är du en hobbyfotograf som gärna vill lära sig att redigera dina bilder? Då är Adobe Photoshop ett bra val för dig. Här får du lära dig lite mer om vad programmet handlar o

Vad är Photoshop?

Photoshop är ett program som lanserades för första gången åt 1990. Företaget bakom produkten är Adobe Systems. Sedan 90-talet har programmet getts ut i flera uppdaterade utgåvor, varav den senaste gavs ut i slutet av 2016. Grunden i utgåvorna är dock ungefär densamma. Programmet finns till för att redigera bilder av olika slag, inte minst fotografier. Att redigera ett fotografi kan ta tid och kräva många olika verktyg, vilket gör att Photoshop har en rad olika funktioner och verktyg som du kan använda dig av för att redigera och manipulera fotot tills det ser ut exakt som du har föreställt dig. Du kan arbeta med ett och samma fotografi eller flera stycken på samma gång. Du kan också arbeta fram hela uppslag, skapa egna logotyper och till och med kortare rörliga sekvenser. Det här gör att Photoshop är ett bra program för en rad olika sammanhang inom journalistik, kommunikation, marknadsföring och fotografi med mera. 

Adobe Photoshop - redigering av bilder

Några användbara verktyg i Photoshop

Som nämndes ovan finns det en uppsjö av olika funktioner och verktyg i Photoshop. Vilka du använder dig av beror på vad du vill göra med din bild eller dina bilder. Vissa verktyg är enkla och bra att kunna för nybörjare, medan andra verktyg är mer avancerade och tar ett tag att lära sig. Här är tre viktiga funktioner och verktyg i Photoshop:

1. Lager

Lager är en funktion i Photoshop som alla som arbetar med programmet bör känna till. Med lager kan du nämligen arbeta med olika delar av en bild samtidigt, utan att andra delar av bilden blir påverkade av det. Lager gör det också enklare att ta bort och lägga till saker utan att hela bilden förstörs. Det här gör att du enkelt kan testa dig fram tills bilden ser ut precis som du vill.

2. Effekter och filter

Effekter och filet består av en rad olika funktioner och verktyg som du manipulerar din bild med. Du kan till exempel göra den ljusare eller mörkare, framhäva vissa färger eller toner och göra bilden svartvit med mera. Dessa funktioner är mycket vanliga att använda sig av, och förmodligen är de allra flesta bilderna du ser på nätet och i tidningar redigerade med dessa eller liknande verktyg. 

3. Suddgummin och ”blur”-funktioner

Det finns många olika verktyg och funktioner i Photoshop som kan manipulera din bild till att se renare och klarare ut. Har du tänkt på att personers ansikten till exempel ofta ser väldigt rena och lena ut? Detta kan manipuleras med hjälp av ”blur”-funktioner, suddgummin och liknande verktyg. På det här sättet kan du ta bort finnar och leverfläckar, ändra ögonfärg, ta bort tatueringar eller till och med redigera bort smycken och accessoarer om så önskas. Detta är ett verktyg som de flesta använder sig av i Photoshop.