Ordbehandlingsprogram

Mac

Programmet Pages tillhör iWork-serien som har utvecklats av Apple. Det har arbetsredskap för det mesta, från enkla mallar till avancerade blanketter. Det är inte endast en textprocessor vilket i sin tur också gör det möjligt att arbeta med andra format som, till exempel, webbsidor. Programmet har synkronisering med iCloud så att vi kan få tillgång till våra dokument från molnet samt tillåter oss att producera mer attraktiva texter, arbeta med olika typer av design. Pages stöder också de allra flesta format som normalt används på kontor och inom ordbehandling.

Word är en annan mycket komplett applikation och den har samma funktioner som vi kan hitta i Windows-versionen, liksom alla de genvägar och kommandon som Apples OS X erbjuder oss. Genom detta kan vi inkludera grafik, bearbeta våra texter för Internet, lägga till formulär och formatera vårt textinnehåll helt enligt vår egen smak. Skillnaden är kanske att platserna för dina verktyg varierar en del mellan Windows- och Mac-versionerna. Nackdelen med Word för Mac är att hela Office-paketet måste köpas, detta innehåller förutom Microsoft Word också Excel, Power Point och OneNote.

Om invändningarna mot de tidigare alternativen är relaterade till priserna är det bra att kunna räkna med kostnadsfria alternativ av ordbehandlare som, till exempel OpenOffice Writer. Du har säkert hört talats om programmet eftersom det är ganska vanligt förekommande. Fördelarna med denna applikation är att, bortsett från att representera ett utmärkt alternativ för Pages and Word, ger användaren en komplett suite av kontorsautomatisering.

PC

När det gäller ordbehandlingsprogram för PC så är det förstås också här Microsoft Word som dominerar marknaden både i deras off- och online-versioner. Men det finns alternativ, speciellt för dem som letar efter en ordbehandlare som satsar på enkelhet, svaret är AbiWord, en mjukvara som väger mindre än 15 Mb, är helt gratis, av öppen källkod och i multiplattform. AbiWord upprätthåller samma stil som redigeringsprogrammen har gjort i över ett decennium och dess funktioner är begränsade, men mer än tillräckliga för dem som vill redigera texter utan alltför många prydnader och krusiduller.

Men det mest kända fria alternativet till Microsoft Office för PC är dock OpenOffice, en mjukvara som innehåller kalkylblad, presentationer. grafiker, databaser och naturligtvis en textredigerare som heter Writer. OpenOffice finns på svenska och är kompatibelt med de vanligaste operativsystemen, inklusive Linux, OS X och Microsoft Windows. Writer textfiler lagras i ett internationellt standardformat, så du kan öppna och redigera dem från andra redigeringsprogram som, till exempel, Microsoft Word. Writer ger oss alla de grundläggande funktionerna i vilken textredigerare som helst, låter oss skapa mallar och tabeller och programmet har automatiska korrigerings- och ifyllnings-funktioner samt erbjuder också möjlighet att lägga till anteckningar i marginalerna av våra dokument. Det går även att skapa HTML-dokument för webben och till och med att exportera till PDF. Dess gränssnitt är mycket likt Microsoft Word och är genom detta mycket lätt att använda.