Bildprogram

Eftersom i stort sett alla har med sig sin mobiltelefon överallt tar man i dag långt fler bilder än vad man gjorde förr i tiden. Då hade man en film med exempelvis 36 kort och att framkalla filmen tog tid och det kostade en hel del också. Man tog ett enda kort på till exempel Eiffeltornet och hoppades att det blev bra. Nu kan man ta hur många som helst och sedan sålla och välja de bästa. Tyvärr blir det samtidigt ganska fullt av bilder i datorn. Då gäller det att organisera och hålla ordning på dem lika som man förr i tiden gjorde i sina fotoalbum. Ett bildprogram brukar alltid finnas installerat i alla datorer. I programmet ”bilder” organiseras bilderna under bilder, minnen, delat och album. Genom att aktivera iCloud-bildbibliotek organiseras dina bilder på samma sätt på alla dina enheter.

Importera bilderna från kamera eller mobiltelefon

Programmet ”bilder” kan räcka för dig som fotar normalt mycket. Vill du ha något mer avancerat kan du välja till exempel Adobe Lightroom, som dock inte är gratis. Fotografer använder ofta detta program där de kan spara och effektivt organisera bilder. Om du fotar mycket är det bra om du lär dig hur detta program fungerar. Det som är bra med programmet är att bilderna sparas både i en katalog i programmet Lightroom och men även i mappar som du har på datorn. Med Lightrooms molntjänst har du dina bilder tillgängliga och säkerhetskopierade i molnet. Med programmets smarta sorteringsverktyg kan du lägga in sökkort automatiskt och det blir lätt att hitta de foton du söker efter. Dessutom lagras fotona högupplösta och du har tillgång till dem från vilken enhet än du önskar. Du kan sortera och redigera dem direkt på den enhet du har tillgång till och få dem sparade på alla dina enheter. Google foto är ett gratis program. På mobila enheter har du den som en app och sparar dina bilder i alla Googles servrar. Det är lätt och smidigt men det finns en minimal risk med programmet. Skulle Google gå i konkurs förlorar du även dina sparade bilder. Om du själv råkar radera ett foto ur molnet raderas fotot samtidigt från alla dina enheter.

Rensa och rensa

Vilket program du än väljer att använda är det du själv som måste rensa bort de foton du inte vill ha. Det är lätt att samla på sig allt för många och det blir ett kaos. Det bästa är därför att gå igenom fotona och radera och sedan föra över dem till datorn. Skapa mappar både efter datum och händelse direkt vid överföringstillfället. Annars är risken att du fyller datorn med massor av foton som du egentligen inte vill ha eller behöver. När du har sparat de foton du vill ha är det sedan bra att spara dem även på en extern hårddisk för att ha säkerhetskopior.