Skillnaden mellan PC och MAC

En helt ny värld öppnades upp när Apple lanserade sina MAC-datorer som snabbt blev en slags ”high end” dator när den kom upp på marknaden efter att man i flera år använt sig utav PC. Det finns fortfarande en hel del ”trogna” PC-användare men många som nu endast använder sig utav Apples produkter då allt är sammankopplat och operativsystemen för surfplatta, mobil och dator är sammankopplade. Vad är egentligen skillnaden mellan MAC och PC och är det ena bättre än det andra, eller är det en smakfråga?

Det här är PC 

Bill Gates och Paul Allen är skaparna bakom Microsoft och det grundades redan år 1975 och blev snabbt en sensation. Det uppkom en hel del kloner av just detta operativsystem, men inget som kunde slå orginalet vilket ledde till att Microsoft definitivt var högst rankat och var det som alla använde. PC blir oftast högst rankat när det kommer till spel och gaming och blir ofta klassad som en speldator. De flesta spelen är uppbyggda just för att fungera bättre via Windows i så kallade windows-koder vilket bara där gör allt så mycket lättare att spela via en PC.

PC-datorer kan du hitta i många olika prisklasser från väldigt dyra till billiga då det finns många olika typer av datorer. PC-datorer kan ibland också anses som en lite klumpigare dator och med ett yttre som kanske inte passar alla, men egentligen är det ju själva innehållet som är det viktiga. PC-användare gillar inte denna jämförelse när det kommer till utseende för MAC och PC då MAC-datorer är kända för att vara stilistiskt snyggare. 

På en PC navigerar du lätt och det finns färdiga menyer som gör att du enkelt hittar vad du söker efter. Någonting som många ser som en nackdel med PC är dess virusprogram som oftast är mycket kostsamma och som inte alltid riktigt fungerar som de ska vilket leder till en och annan datorkrasch vilket är allas mardröm. 

Allt om MAC

Apple lanserades år 1976 och grundarna till detta stora företag är den välkända Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne, dock så drog sig Ronald Wayne sig ur ganska snabbt och ersattes av Mike Markkula. 1984 lanserades Macintosh – modellen var snygg, den var otroligt lätt att bära med sig på grund av sin lätta vikt, men väldigt dyr. Alla MAC-datorer är i princip lika dyra och det går inte att hitta en billigare variant av den datorn, och prisklassen skiljer sig när det kommer till storlek och minne så klart. 

MAC är inte känt för att vara en bra dator att spela på så alla gamers väljer troligtvis PC framför MAC när det kommer till gaming då de flesta spel är uppbyggda på windows-koder som tidigare nämnt. 

I princip samma mjukvara

När det kommer till mjukvara så är de relativt lika då de allra flesta programmen är tillgängliga för både MAC och PC och det finns alltid alternativa program som är identiska men som fungerar för den ena datorn bättre än den andra. Vill du som är MAC-användare tillexempel använda dig av Microsofts Office-paket så går det trots att det finns både Keynote och Pages som är väldigt lika Word och PowerPoint i Office-paketet. 

Skillnaden är främst operativsystemet

Det sägs att det i princip är omöjligt att få virus på en MAC-dator, vilket delvis är sant. Det är ett faktum att det är lättare att få virus på en PC-dator än en MAC-dator, men givetvis kan du få virus på din MAC. Det är dock avsevärt mycket lägre procentuell chans att du får det på din MAC.

Den största skillnaden mellan dessa datorer är definitivt operativsystemet då Microsoft Windows operativsystem är skapat så att det fungerar på de flesta datorerna oavsett märke. Det är definitivt ett plus för PC, däremot så är det kanske inte det operativsystem som ger bäst prestanda. Apples system är endast avsett för att fungera via Apples produkter, vilket ibland kan innebära en hel del meck och svårigheter. Allt du gör via din Apple Smartphone och din MAC-dator är sammankopplat och det är även så det är utformat. Nackdelen är om någon mot förmodan skulle göra intrång på någon av dina enheter – då riskerar du att förlora all din dator på alla enheter. 

Kort och gott – operativsystemen är otroligt olika och det är dessa samt designen som är den stora skillnaden mellan PC och MAC och i slutändan är det troligtvis en fråga om smak.