Standardprogram

Webbläsare

När operativsystemet är Windows så har Internet Explorer alltid varit den läsare som kommit med systemet, även om i Windows 10 den numera har blivit utbytt mot Edge, Internet Explorer finns dock ännu installerad i systemet men har fått en sekundär plats i systemet. Chrome, som är Googles webbläsare, utgör dock ett fullvärdigt gratis alternativ och är en av de viktigaste applikationerna på vilken dator som helst och den har utvecklats för att dominera den globala webbläsningen. Den är mycket snabb, modern och pålitlig. Till dess fördelar räknas ett stort bibliotek med tillägg och multiplatformsynkronisering. Andra alternativ går genom Mozilla Firefox, Opera eller Apples Safari.

Ordbehandling

Den kompletta och mest kända kontorsvaran för ordbehandling, presentationer, kalkyler, databaser m.m. har alltid varit Microsoft Office, Office 365 i sin molnversion, men här finns det också ett flertal kostnadsfria alternativ. Ta till exempel, LibreOffice, en programvara som är gratis, fri och väldigt kraftfull, vilket utgör en valmöjlighet för de flesta användare. Typen av program beror mycket på om användaren är amatör eller professionell, många av programvarans funktioner lär inte ens komma att användas när det gäller amatörer. För att nämna några andra tydliga alternativ finns, till exempel, Googles Doc/App, liksom andra gratisprogram som FreeOffice, WPS Office, Softmaker Office m.m.

Lagringstjänster

Det finns flera olika lagringstjänster tillgängliga på nätet, Microsoft erbjuder OneDrive, en applikation som erbjuder synkronisering av din information på alla enheter, datorer, mobiler, tablets osv. Det finns förstås även här alternativ, Google Drive till exempel, som låter dig synka Android m.m. Lagringsutrymmet är ofta begränsat om användaren väljer den kostnadsfria varianten men dock tillräckligt för de flesta. Dropbox är en annan lagring i molnet.